Dit ben je kwijt als je je dak laat isoleren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dak te laten isoleren. Hierdoor houdt je woning warmte beter vast. Hierdoor zal dakisolatie niet alleen het wooncomfort van je woning verhogen, maar het is ook goed voor het milieu én je kan er een heleboel geld mee besparen. Maar om van deze voordelen te kunnen genieten, dien je wel eerst een investering te doen. In deze blog kan je meer lezen over de precieze kosten van dakisolatie.

Isoleren langs binnen of langs buiten

Het isoleren van je dak kan je op twee manieren aanpakken: langs binnen of langs buiten. Wanneer je je woning langs binnen isoleert, wordt het isolatiemateriaal langs binnen tegen de bestaande dakconstructie aangebracht. Het nadeel hiervan is dat er flink wat ruimte verloren kan gaan, afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal. Bij dakisolatie langs buiten moet de dakbedekking van het dak worden gehaald. Omdat het hier om een arbeidsintensieve klus gaat, is het isoleren van je dak langs buiten is dus een stuk duurder. De kosten zullen dus uiteindelijk grotendeels afhangen van of je een plat of schuin dak laat isoleren, of dat je ervoor kiest om je zolder te isoleren.

Isolatiemateriaal

Daarnaast zijn de uiteindelijke kosten afhankelijk van welk isolatiemateriaal je kiest voor het isoleren van je dak. De meest voordelige optie zijn kunststof isolatieplaten van bijvoorbeeld PIR, PUR, EPS of XPS, maar ook minerale wol zoals glas- of steenwol is redelijk goedkoop.

Ecologische isolatiematerialen zoals kurk, schapenwol of hennep mogen dan wel goed zijn voor het milieu, maar zijn wel het meest prijzig in termen van materiaalkosten. 

Zelf doen of laten doen?

Ten slotte heb je de keuze of je het isoleren van je dak zelf doet of laat uitvoeren door een professional. Wanneer je het klusje zelf klaart, ben je natuurlijk een stuk goedkoper uit. Maar als je er toch voor kiest om een klusjesman in te huren, kan je het beste een aantal offertes aanvragen bij meerdere bedrijven. Zo kan je de verschillende tarieven vergelijken en weet je zeker dat je de laagste prijs betaalt.

Techniektips