We hebben het allemaal wel eens koud in huis. We proberen ons hier allemaal tegen te wapenen door een dikke trui aan te trekken, pantoffels aan ons voeten te doen, de verwarming wat hoger te zetten en lekker met een kop thee onder een dekentje te kruipen. Maar hiermee gaan we vaak niet het echte probleem uit de weg. Dat is de warmte die ons huis veel te snel verlaat omdat onze woning niet goed geïsoleerd is.
We lopen daarom graag met u dak- muur- en vloerisolatie langs om u van goed advies te voorzien.
Dakisolatie
Het dak is een plek waar veel warmte verloren gaat. Door het aanbrengen van dakisolatie kan het warmteverlies tot wel 75% gereduceerd worden. Hoe kunt u controleren of er dakisolatie aanwezig is? Dat hangt ervan af of u een hellend dak of plat dak heeft. In beide gevallen kan isolatie zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant zijn aangebracht.
Bij een plat dak moet u het isolatiemateriaal op het dak kunnen zien liggen als het aan de buitenkant is aangebracht. Aan de binnenkant moet u een ventilatiekoker openmaken om te zien of er isolatiemateriaal is aangebracht.
Bij een hellend dak kunt u het zien door een dakpan aan de buitenkant op te tillen. Onder de dakpannen moet u meteen het isolatiemateriaal zien zitten. Aan de binnenkant kunt u het controleren door achter de schotten te kijken. Meestal is het steenwol of glaswol achter geplaatst.
Muurisolatie
De spouwmuur is erg belangrijk om te isoleren. Is uw woning na 1976 gebouwd, dan weet u zeker dat uw spouwmuur geïsoleerd is. Vanaf 1976 is dit namelijk verplicht voor de bouwsector. Voor 1920 werden huizen niet gebouwd met een spouwmuur. U kunt uw woning dan isoleren met een voorzetwand. Wij raden aan om dit met PIR isolatie te doen omdat dit het minste ruime in beslag neemt in de woning. Is uw woning gebouwd tussen 1920 en 1976, dan kunt u aan de buitenmuur controleren of er boorgaatjes inzitten. Via deze boorgaatjes wordt isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten.
Vloerisolatie
Voor vloerisolatie kunt u het beste beginnen met het controleren van de kruipruimte. Tussen de balken moet er dan onder de vloer isolatiemateriaal bevestigd zijn. Heeft u geen kruipruimte, dan is het verstandig om de officiële documentatie over uw huis nog eens raad te plegen. Het is in principe verplicht om dit op te nemen in het koopcontract van de woning. Is er geen vloerisolatie aanwezig en heeft u ook geen kruipruimte? Dan is er de mogelijkheid nog om het materiaal op het beton te plaatsen en daar vervolgens de afwerklaag overheen te leggen. Hierdoor komt de vloer echter wel zo’n 6 centimeter omhoog. Hierdoor is het aanrechtblad voor uw gevoel een stukje lager. Ook deuren kunnen misschien hierdoor niet meer goed sluiten. Belangrijk om daar rekening mee te houden.