Jouw woning beschermen tegen bliksemschade?

Jouw woning beschermen tegen bliksemschade?

Zoals je misschien wel weet is Nederland een land waarbij het weer heel onvoorspelbaar kan zijn. Een heerlijke zomerdag kan zomaar omslaan in een fikse onweersbui. Onweer komt dan ook regelmatig voor en slaat gemiddeld zo’n 20.000 keer per jaar in. Zo’n blikseminslag kan enorme schade aanrichten. Dat is niet zo gek ook, want de temperatuur van de bliksem kan oplopen tot zo’n 30.000 graden celsius. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de schade aan jouw woning als gevolg van blikseminslag beperken. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Meeste schade aan apparatuur

De schade als gevolg van blikseminslag wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). Dat betekent dat de bliksem niet direct bij een woning inslaat, maar bij bijvoorbeeld een boom dat in de buurt staat. Via de leidingen in de grond kan de bliksem zich naar jouw huis verplaatsen en vervolgens door slaan op elektrische apparaten. Slaat de bliksem direct in? Dan kan er brand ontstaan. Daarnaast kunnen ook de muren gaan scheuren of inzakken.  

De schade beperken

Om de schade te beperken is het belangrijk dat je jouw woning voorziet van professionele bliksembeveiliging. Zoals we al hebben aangegeven, wordt schade door bliksem veroorzaakt door overspanning. Door bliksembeveiliging in jouw meterkast aan te leggen zorgt de beveiliging ervoor dat de hoge spanning die door de blikseminslag op het stroomnet komt, wordt weggevoerd via de aarde. Zo voorkom je dat de overspanning kan inslaan bij jouw apparatuur.

Vrijstaande woning zonder gebouwen eromheen?

Staat jouw woning in een omgeving zonder hoge bomen of gebouwen in de buurt? Dan is de woning een makkelijk doelwit voor bliksem. Bliksem zoekt namelijk het hoogste punt op en doordat er geen hoge gebouwen of bomen in de buurt van jouw woning staan is de kans op blikseminslag groot. In zo’n geval is het belangrijk om een bliksemafleider op de woning te laten plaatsen. De kans dat de bliksem op het dak zelf inslaat is hierdoor een stuk kleiner.

Zorg in ieder geval dat..

Ook zijn er een aantal andere maatregelen die je kunt treffen wanneer het onweert. Zo is het belangrijk dat je alle stekkers uit het stopcontact haalt. Hiermee beveilig je namelijk de apparaten in huis tegen overspanning. Het is natuurlijk enorm vervelend als je met een kapotte televisie of computer zit. Daarnaast wordt er altijd geadviseerd om niet te gaan douchen wanneer het onweert. Water kan namelijk de spanning geleiden, waardoor je onder stroom kunt komen te staan.

Techniektips