NEN2580 meetrapport

NEN 2580 Meting: oppervlakte inmeten van gebouwen

De NEN2580 meting is een cruciale meetvorm die je gegarandeerd tegenkomt wanneer jij een pand wilt kopen of verkopen. Deze meetvorm heeft zijn waarde te danken aan zijn accurate meting. In tegenstelling tot een snelle berekening van lengte x breedte, wordt er bij de NEN 2580 rekening gehouden met verschillende factoren die invloed hebben op het oppervlak van een ruimte. We leggen je er graag meer over uit.

Waarom wordt de NEN 2580 gebruikt?

De NEN 2580 staat tegenwoordig bekend als de standaard meetvorm van panden of andere gebouwen. Universeel wordt deze meting uitgevoerd om het oppervlak van een ruimte te bepalen. Hierdoor ontstaat er geen verwarring of miscommunicatie meer over de exacte vierkante meter van een woning. Voorheen, toen er geen vastgestelde norm was, was dit wel vaak het geval. De NEN 2580 houdt zich aan strikte richtlijnen die de eigenaar en potentiële koper of huurder exact vertellen hoeveel bruikbare ruimte er aanwezig is. Zo wordt een pand altijd binnen een eerlijke prijs per vierkante meter verkocht of verhuurd.

Hoe werkt deze meting precies?

Dus hoe werkt de NEN 2580 meting exact? Bij deze meting worden alle individuele ruimtes in een woning afzonderlijk opgemeten. Vervolgens wordt er ook onderscheid gemaakt tussen bruikbare ruimtes, ook wel netto vloeroppervlakte genoemd, en de resterende ruimtes, bruto vloeroppvervlak. Trappen of wanden zijn bijvoorbeeld geen bruikbare ruimte, maar maken wel deel uit van het pand. Nadat de meting is afgerond, ontvangt de eigenaar een uitgebreid rapport waar het onderscheid nauwkeurig staat aangegeven.

Het gebruik in de vastgoedsector

Naast dat de NEN 2580 meting zorgt voor een zo accuraat mogelijk meting van een pand, zorgt het ook voor een positieve impact in de vastgoedsector. Een potentiële koper krijgt dankzij de meting veel beter inzicht in hoe de verkoopprijs is opgesteld en of deze aansluit bij de ruimte die je ervoor terug krijgt. Daarnaast helpt het om de huurprijzen zo eerlijk mogelijk te maken. Wanneer verschillende kamers in een pand worden verhuurd, kan er dankzij de NEN 2580 meting een specifieke huurprijs per kamer worden opgesteld. Zo betaalt iedereen een eerlijke huurprijs, wat vervolgens ook kan worden doorberekend in het elektriciteits- en gasverbruik. Al met al zorgt de NEN 2580 meting voor meer transparantie en meer betrouwbaarheid binnen de vastgoedsector.

Techniektips