Wat zijn S haken en waarvoor worden ze gebruikt?

S haken zijn haken in de vorm van een S. Ze kunnen van diverse soorten materiaal worden gemaakt. Het voordeel van S haken is dat ze gemakkelijk bevestigd kunnen worden, bijvoorbeeld aan een staalkabel of rekje.

S haken

S haken kun je gebruiken om van alles aan op te hangen. Zo kun je ze gebruiken als kapstok, maar ook om je keukenspullen aan op te hangen. Je kunt dan de haak aan een staalkabel hangen, en een lepel of pan aan de andere kant. Als je ze niet gebruikt kun je de haken weer gemakkelijk opbergen. De haken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Zo kun je, met grote haken, ze zelfs in de schuur gebruiken om de wat zwaardere dingen aan op te hangen. De haken kun je niet alleen gebruiken om dingen aan op te hangen, je kunt er ook mee verbinden. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om, in combinatie met spanrubbers, een dekzeil aan te spannen. Of je kunt er een ketting aan hangen, zo kun je gemakkelijk een hangmat of fiets ophangen.

Vormen

Niet alle S haken zien er echt uit als een S. Er bestaan ook uitgerekte S haken, denk bijvoorbeeld aan een vleeshaak. Daarnaast zijn er ook asymmetrische haken beschikbaar. Het onderste deel van de S is dan vaak wat groter dan de bovenste ‘lus’. Zo hangen de grotere spullen wat steviger. Soms is de bovenste ‘lus’ verder dichtgeknepen. Deze kun je dan niet van een rek of staalkabel halen, maar blijven er altijd aan hangen. Er bestaan ook haken waarvan een kant uit een karabijnhaak bestaat. In principe is de haak rond, maar er zijn ook platte beschikbaar.

Materialen

De S haken kunnen van verschillend materiaal worden gemaakt. Het meest gebruikte materiaal is roestvrijstaal (RVS). Het voordeel hiervan is dat de haken weerbestendig en gebruiksbestendig zijn. Als je ze in het zicht wilt gebruiken heb je ook de keuze uit geborsteld RVS. Daarnaast heb je ook nog haken met een rubberen uiteinde. Dat is vooral gemakkelijk als je ze gebruikt in een bewegend iets, zoals een boot, camper of caravan. Door de rubberen uiteinden zijn ze niet meer zo scherp en glijden spullen er niet zo maar af bij beweging. Tegenwoordig zijn ze ook beschikbaar in diverse kleuren. Zo is er voor ieder wat wils en past het in ieder interieur.

Kortom, de S haak is een veelzijdige, sterke haak welke zowel binnen en buiten gebruikt kan worden.

Techniektips