Alles over een gel accu

Gel accu’s kunnen een aantal interessante voordelen hebben ten opzichte van andere accu’s. Een gel accu is een onderhoudsvrije loodaccu, waarbij het aanwezige elektrolyt een gel is in plaats van vloeistof. Deze gel zit in de scheidingsplaten en in de ruimtes om de platen. Ze kunnen in elke positie gebruikt worden, want de gel kan er niet uitlopen. Bij het laden van een gel-accu ontstaat minder gas en het gas dat ontstaat wordt door het elektrolyt weer opgenomen. Bijvullen met gedestilleerd water hoeft dus niet. Naast dat heeft een gel accu nog meer voordelen en handige eigenschappen.

Meer informatie over de gel accu? Lees dan hieronder verder.

Voordelen gel accu

Gel accu’s hebben minder last van sulfatering en zelfontlading dan natte accu’s. Ze kunnen ontladen worden tot 20% van de nominale capaciteit. Gel-accu’s zijn wel duurder dan natte accu’s, plus ze kunnen minder stroom leveren (bij gelijke afmetingen). Ook zijn ze gevoelig voor overladen, waardoor blijvende schade optreedt. Gel-accu’s worden o.a. gebruikt in elektrische scooters, beveiligingssystemen en elektrische fietsen. Ze zijn ook geschikt als startaccu’s. Andere voordelen zijn:

– Ontladen – Gel accu’s kunnen beter tegen ontladen
– Levensduur – De levensduur van gel accu’s is een stuk langer
– Temperatuur – Gel accu’s kunnen beter tegen kou.

In het algemeen kan er worden gezegd dat gel accu’s een langere levensduur hebben ten opzicht van semitractie accu’s. Zuurschade aan schip, auto of kleding is nauwelijks mogelijk. Er zijn ook wat nadelen aan de gel accu. Alhoewel die door de juiste laad inrichting geheel zijn te ondervangen. De lading per cel mag niet meer zijn dan 2,38Volt bij 20 graden. Bij een hogere omgevingstemperatuur moet de laadspanning naar beneden worden bijgeregeld teneinde gasvorming te voorkomen. Ook bij transport is meer zorg nodig i.v.m beschadiging aan seals, bodem en deksel. De gel accu heeft een gesloten behuizing met een overdrukventiel in het deksel. De ruimte in de accu heeft een lichte overdruk t.o.v. de atmosfeer.

Gel accu versus traditionele loodaccu

Een loodaccu en een gel accu werken ongeveer hetzelfde. Er is echter een belangrijk verschil. Bij een gel accu zit een soort vaste substantie tussen de platen, en bij een gewone loodaccu meer een soort vloeistof. Beide soorten accu’s zijn onderhoudsvrij en geheel gesloten. De accu’s kan je niet bijvullen. Er zit wel een veiligheidsventiel op waaruit gassen kunnen ontsnappen als er te diep of te snel wordt geladen. Omdat de kans op gasvorming bij gel accu’s te verwaarlozen is mogen gel accu’s overal worden geplaatst.

De levensduur van een gel accu is in de praktijk langer dan een gewone loodaccu’s en ongeveer gelijk aan een AGM accu. De levensduur is wel sterk afhankelijk van het gebruik. Gel accu’s kennen vooral een langere levensduur als ze cyclisch gebruikt worden (scootmobiel, step, golftrolly etc).

De juiste lader gebruiken

Ondanks dat alle gel accu’s ongeveer hetzelfde werken, is het laadproces anders. Gebruik altijd een lader die geschikt is voor gel accu’s. Indien je een acculader gebruikt die alleen geschikt is voor loodaccu’s (vaak staat er dan Lead-acid) of AGM accu’s zal de levensduur van de gel accu zeer kort zijn. Informeer bij twijfels bij de leverancier of fabrikant van de lader.

Techniektips