Techniektips

Van het idee tot een werkende machine

Vandaag de dag kunnen we niet meer zonder. Ik heb het over: “Machines”. Van koffiemachines en werkbanken tot graafmachines, ieder bedrijf heeft wel een machine staan. Maar voordat zo’n machine in de werkplaats staat gaat er een heel proces aan vooraf. Weet jij welke stappen er worden afgelegd voor het bouwen van een machine?

Probleemstelling

Voordat er überhaupt over een machine wordt nagedacht, doet er zich meestal eerst een probleem voor. Denk bijvoorbeeld aan een zware balk die je ergens op wil leggen. Als mens gaat dit je niet lukken, waardoor er een oplossing verzonnen moet worden. Deze oplossing zou een vorkheftruck kunnen zijn.

Oplossing bedenken

Als je eenmaal tegen een probleem aanloopt, ga je automatisch nadenken over een oplossing/idee. Je gaat allemaal ideeën bedenken hoe je dit probleem de volgende keer kan voorkomen. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een ‘mindmap’ te maken, je probleem in het midden te beschrijven en daaromheen allemaal oplossingen te bedenken. Vervolgens ga je al je opgeschreven ideeën bij langs en begin je met afstrepen. Als het goed is blijft er uiteindelijk één fantastisch idee over.

Je idee omzetten in een ontwerp

Na het bedenken van een oplossing begint de ontwerpfase. Je kan het ontwerp op papier maken, maar je kan het natuurlijk ook op de computer maken. Daarnaast kan je ook nog kiezen of je het ontwerp in 2D of 3D gaat maken. Over het algemeen wordt Autocad hiervoor gebruikt. In Autocad kan je jouw idee omzetten naar een strak 3D ontwerp. Wil je vooraf een prototype ontvangen? Informeer goed om je heen, omdat dit bij enkele bedrijven mogelijk is. Een prototype zorgt ervoor dat je de machine goed kan bekijken en beoordelen. Daarnaast kan je aangeven of er nog iets aangepast moet worden

Eindelijk bouwen

Als jij tevreden bent met je prototype kan er eindelijk gebouwd worden. Materiaal wordt besteld, personeel wordt opgetrommeld en ze gaan aan de slag. Helaas moet je even geduld hebben, omdat het bouwen van de machine geen proces is waar jij deel van uit kan maken. Maar geen paniek! Ze zullen je vast op de hoogte houden van het productieproces.

Testfase

Nadat je machine gebouwd is moet er natuurlijk getest worden. Dit wordt door een externe controleur gedaan. Hij test de machine en gaat kijken of alles in orde is. Vervolgens gaat hij de veiligheid van de machine controleren, omdat dit natuurlijk een van de belangrijkste aspecten is. Je wilt zelf natuurlijk ook een beetje veilig kunnen werken. De controleur zorgt ervoor dat jij en jouw collega’s in de toekomst veilig met de nieuwe machine kunnen werken.

Goedgekeurd of afgekeurd

Misschien wel een van de spannendste momenten van het hele proces: wordt de machine goedgekeurd of afgekeurd? Nadat de externe monteur -de machine flink getest heeft en deze gecontroleerd heeft op de veiligheid zal hij vertellen of de machine ingepakt kan worden of dat hij weer terug de werkplaats in moet.

Opleveren

Nadat de machine de testfase heeft doorstaan en goedgekeurd is door de externe controleur zal de machine nog even goed schoongemaakt worden. Vervolgens kan de machine naar de inpaktafel, waar hij klaargemaakt wordt voor transport. De machine gaat de vrachtwagen in en zal bezorgd worden op locatie. Nu de machine bezorgd is kan je optimaal genieten en is je probleem opgelost.