Het rijden in een automaat

De voordelen van een automaat

Je bent eindelijk 18 en hebt genoeg gespaard om te beginnen met rijlessen. Zonder er echt over na te denken stap je in de handgeschakelde lesauto en begin je aan je eerste rijles. Een schakelauto is echter niet de enige optie. Het lessen en rijden in een automaat behoort ook tot de mogelijkheden en kent veel voordelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Wat is een automaat?

Bij het rijden in een schakelbak moet je handmatig schakelen, maar bij een automaat hoeft dit niet. Bij een automaat wordt er bij een bepaald toerental automatisch geschakeld door de auto. Een schakelbak heeft over het algemeen 5 tot 6 versnellingen en een automaat heeft over het algemeen 4 standen, 7 versnellingen. De vier verschillende standen zijn:

  • De parkeerstand (P)
  • De achteruit rijstand (R)
  • De Neutraal (N)
  • De vooruit rijstand (D)

Over het algemeen zien alle automaten er hetzelfde uit. Je hebt de keuze uit een semi of full automaat. Bij een semi-automaat kan je kiezen of je handmatig wilt schakelen of de auto zelf (automatisch) wilt laten schakelen.

Comfortabel rijden

Met het rijden in een schakelauto moet je onthouden in welke versnelling de auto staat. Vooral als je een heel stuk op de snelweg hebt gereden en een tijd niet hebt geschakeld moet je er weer even aan wennen dat je moet schakelen. Bij een automaat hoeft dit niet en kan je heerlijk comfortabel rijden. Je hoeft niet te onthouden in welke versnelling de auto staat en je hoeft niet terug te schakelen. Dit gaat allemaal automatisch. Heerlijk toch?

Veiliger autorijden

Is een automaat rijden veiliger? Jazeker! Je hoeft niet na te denken over het schakelen in de auto. Je kan je bij het rijden in een automaat volledig op de weg richten en dat betekent dat je een stuk veiliger/geconcentreerder kan autorijden. Dit komt omdat je er niet bij stil hoeft te staan in welke versnelling de auto staat. Bovendien schakelt de auto zodra je afremt automatisch terug, waardoor jij je kan blijven focussen op wat er op de weg gebeurt.

Ideaal voor in de randstad

Omdat je niet hoeft na te denken over de verschillende versnellingen die je auto bezit is een automaat ideaal voor in de drukke steden. Bedenk maar eens hoe vaak je je auto van de ‘een’ in de ‘twee’ zet in de randstad als je vast staat. Bij een automaat hoef je hier helemaal niet bij stil te staan en kan je rustig wachten tot het verkeer voor je weer begint te rijden.

Automaat rijden in Amsterdam

Spijt dat je niet beter hebt nagedacht bij het nemen van rijlessen? Automaat mag je altijd rijden met een schakelauto, andersom niet. Nu je dit artikel doorgelezen hebt weet je wat voor voordelen een automaat kan hebben. Af en toe toch schakelen? Semiautomaat.

Dat is niet nodig. Wanneer je je rijbewijs in een schakelauto hebt gehaald mag je namelijk altijd in een automaat rijden, terwijl dat andersom niet het geval is. Wil jij ook profiteren van alle voordelen van een automaat, maar wil je af en toe ook zelf schakelen? Met een semi-automaat wordt het beste van beide werelden gecombineerd.

Techniektips