De voor- en nadelen van steenwol isolatie

Er kan in de praktijk voor het isoleren van bepaalde delen van je woning gebruik worden gemaakt van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. Eén van de isolatiematerialen waar gebruik van kan worden gemaakt is zogenaamde steenwol isolatie. Het gaat hierbij om een isolatiemateriaal dat reeds vele jaren wordt gebruikt en dat over vrij gunstige isolerende eigenschappen beschikt. Ben jij ook van plan om voor het isoleren van jouw huis gebruik te gaan maken van steenwol isolatie, maar wil je allereerst even alle voor- en nadelen van dit isolatiemateriaal op een rijtje zien staan? Dan ben je hier aan het juiste adres! 

  1. Wat zijn de voordelen van steenwol isolatie? 

Er zijn behoorlijk wat goede redenen aan te halen waarom zoveel mensen er door de jaren heen voor hebben gekozen om in hun huis gebruik te maken van steenwol isolatie. In eerste instantie is dit isolatiemateriaal financieel zeer interessant. Voor mensen die hun woning op een voordelige manier willen isoleren is dit dan ook wellicht veruit de beste optie die op de markt is terug te vinden. Andere voordelen zijn de volgende:

  • Het is perfect mogelijk om de isolatie zelf te plaatsen. Zolang je het bijvoorbeeld aandurft om op een ladder te gaan staan of in een kruipruimte te kruipen zal je kunnen vaststellen dat deze isolatie eenvoudig door jou geplaatst kan worden. 
  • Wanneer je van plan bent om verbouwingen te doen of wanneer op een zeker ogenblik blijkt dat de aangebrachte isolatie niet langer voldoende is kan je er zeer eenvoudig voor kiezen om de geplaatste isolatie terug te verwijderen.

De hierboven aangegeven verschillende voordelen zorgen er in de praktijk voor dat het duidelijk het overwegen waard kan zijn om gebruik te maken van steenwol isolatie in huis.

  1. Voor welke nadelen moet je aandachtig zijn?

Natuurlijk kunnen we niet alleen maar stil blijven staan bij de voordelen die zijn verbonden aan deze isolatie en moeten we ook even aandacht besteden aan de nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd. Ondanks het feit dat steenwol immers reeds vele jaren wordt gebruikt zal je kunnen vaststellen dat er wel degelijk ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Welke dat nu precies zijn? Dat kom je te weten middels het onderstaande overzicht!

  • Steenwol isolatie kan in principe niet worden gebruikt in vochtige ruimtes. Heb je dus te maken met bijvoorbeeld een vochtige kruipruimte? In dat geval zal je daarvoor toch willen kijken in de richting van een ander isolatiemateriaal.
  • Bij het gebruik van steenwol voor het isoleren van de kruipruimte in je woning moet er steeds een afdoende diepte beschikbaar zijn. Dit is natuurlijk te wijten aan het feit dat de steenwol aan de onderkant van de vloer dient te worden bevestigd. Er moet dus een voldoende grote beschikbare ruimte zijn voor een persoon om er zich in te leggen om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. 
  • Helaas is het zo dat steenwol isolatie in de praktijk lang niet het beste isolatiemateriaal is voor het opvullen van gaten en hoeken. Met dit materiaal is het dan ook behoorlijk lastig om alle kieren en hoekjes goed mee te kunnen pakken en op die manier een optimaal sluitende isolatielaag te kunnen realiseren.

Kan je leven met de hierboven aangegeven nadelen? Dan hoeft er je in principe niets tegen te houden om gebruik te gaan maken van steenwol isolatie in jouw woning!

Isolatienoord denkt graag met u mee over de juiste keuze voor uw woning.

Techniektips