Handige informatie over het opladen van jouw EV

U bent op zoek naar een oplaadpunt voor uw elektrische auto en het is belangrijk dat u een aantal zaken vooraf duidelijk weet, voordat u naar een oplaadpunt gaat. Hoe werkt het met mijn laadpas, en hoe lang duurt het laden? In deze blog vind je meer informatie. Bijna alle bekende automerken werken aan modellen voor elektrische autos. Sommige merken hebben al prototypes gepresenteerd en een prognose wanneer deze op de markt komen. Ook zijn er nieuwe automerken die zich specialiseren in elektrische auto’s. Maar de meeste bekende merken hebben er al een rijden zoals Peugeot Ion, Renault, Opel Ampera, Nissan Leaf en Toyota Prius. Momenteel komen dagelijks nieuwe oplaadpunten in Nederland voor elektrische auto’s, nu zijn dat ongeveer 60.000 en dat zullen er nog flink meer worden.


Elektrisch autorijden

Naast benzine, diesel of LPG kan men ook overstappen op elektrische auto rijden of range extenders, letterlijk vertaald een actieradius verlenger. Dus niet helemaal op elektrische auto rijden, een auto voorzien van een range extender rijd ook op een elektromotor en heeft dus een (hulp) motor van een ander brandstof zoals benzine. Maar als de batterijen (accu) daarvan op hun eind zijn, komt de range extender in actie. Een brandstofmotor die niet de auto aandrijft, maar wel de accu’s weer oplaadt. Je blijft dus op stroom rijden en een combinatie hiervan. Elektrische auto rijden is schoon en kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in bijvoorbeeld drukke stadscentra. Maar het kan ook in uw portemonnee schelen, want er zijn voor automobilisten vele voordelen zoals: geen wegenbelasting, geen aanschafbelasting (BPM) en het kost per kilometer rijden stukken minder. Uiteraard zijn er momenteel nadelen aan elektrische auto rijden, omdat de oplaadpunten niet veel zijn in vergelijking met benzinestations.

Wat heeft u nodig om uw elektrische auto op te laden?

U moet zich eerst hebben aangemeld bij uw gemeente van uw woonplaats en krijgt een laadpas die u voor het oplaadapparaat houd en scan (betaald) hiermee uw stroomtoevoer voor uw auto. Afhankelijk van uw type auto kan dit 30 minuten tot 7 uren duren voor uw accu goed opgeladen is, het is verstandig u goed voorlichten bij uw dealer. Momenteel kunt u kosteloos een oplaadpunt aanvragen voor uw elektrische auto bij uw gemeente en deze bepaalt in overleg met u waar deze oplaadpunt eventueel kan komen, voor de deur van uw woning, maar misschien meer  openbare plek waar ook andere gebruikers kosteloos gebruik van kunnen maken. Hiervoor is toegankelijkheid heel erg belangrijk voor andere gebruikers.


Hoe lang duurt het opladen?
Dit hangt uiteraard af van uw autotype en of iemand voor uw in de rij staat om ook op te laden, want u moet natuurlijk op uw beurt wachten net zoals bij een benzinepomp indien iemand voor u in de rij staat.  De normale oplaadtijd voor een elektrische auto is 6 uur, bij snel opladen kan dit voor 80% in 30 minuten. Sinds begin 2012 heeft de ANWB een netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s met een mogelijkheid voor 15 minuten oplaadtijd . Momenteel zijn dit maar zes stations. De bedoeling is dat dit netwerk zal worden uitgebreid naar 10.000 (lees tienduizend) oplaadpunten. Bijvoorbeeld u rijd in een Citroen Zero welke een normale oplaadtijd heeft van 6 uur en snel laadtijd heeft van 30 minuten (80%), dan zal de nieuwe snel laadtijd 15 minuten worden.


Waarvoor heb ik een pas nodig?
Om goed te bepalen hoe we het elektriciteitsnet moeten inrichten voor grootschalig elektrisch vervoer, is het belangrijk voor netbeheerders om inzicht te krijgen wat elektrisch rijden voor het Nederlands electriciteitsnetwerk gaat betekenen. Daarom wil men het oplaadgedrag van e-rijders in kaart brengen. Op die manier kunnen de samenwerkende netbeheerders beter bepalen welke investeringen moeten worden gedaan om hetzelfde niveau van betrouwbaarheid te houden, zonder onnodige investeringen te doen

Kan ik met alle type auto’s elektrisch opladen?

Jammer dat is helaas (nog) niet het geval. Momenteel zijn er twee verschillende type stekker in omloop en binnenkort zal dit universeel worden gemaakt door alle autofabrikanten. Net als mobiele telefoon zijn er verschillende stekkers en dit is helaas bij automobielfabrikanten ook zo. U moet dus opletten voordat u naar een oplaadpunt gaat voor uw elektrische auto, welke type stekker daar aanwezig is. Wie weet komen nog verloop stekkers net als bij LPG.

Techniektips