Home assistant speaker

Wordt een woning in de toekomst volledig zelfbesturend?

Van afstandsbedieningen waarmee je de lampen in jouw woning kunt besturen, tot apps die ervoor zorgen dat jij op je werk de gordijnen kan sluiten of het huis kan verwarmen, de ontwikkelingen op het gebied van een slim huis staan niet stil. Een van de systemen die steeds meer mensen aanschaffen zijn Home Assistant systemen. Elk miljardenbedrijf heeft inmiddels een eigen Home Assistant op de markt gebracht. Het Amerikaanse miljardenbedrijf Amazon heeft Alexa, Google heeft Google Home, Microsoft kwam met Cortana op de proppen en Apple doet met de HomePod ook een duit in het zakje. Maar wat zijn de voordelen van een Home Assistent en belangrijker, is het een musthave of een luxe product dat weinig toevoegt?

Wat is een Home Assistant

Een Home Assistant is een hulpmiddel dat verschillende soorten en merken apparaten in een woning kan besturen. Zo kan een Home Assistant ervoor zorgen dat de tv wordt aangezet, dat jouw favoriete muziek wordt gedraaid en dat alle vragen die in jouw opkomen binnen enkele seconden beantwoord worden. Het lijkt een fantastische uitvinding, maar er kleven ook nadelen aan. Zo komt het regelmatig voor dat het systeem je niet verstaat, waardoor je de opdracht een aantal keren moet herhalen. Dit kan als erg frustrerend worden ervaren. Daarnaast kan een mobiele telefoon in de meeste gevallen evenveel of zelfs meer dan een Home Assistant, waardoor een Home Assistant als vrij overbodig gezien kan worden.

Home assistant speaker

Hoe slimmer jouw woning, hoe meer jouw Home Assistant voor je kan betekenen

Aan enkel een Home Assistant heb je vrij weinig. Het is aan te raden en in de meeste gevallen noodzakelijk dat ook andere apparaten in jouw woning slim zijn, omdat jouw Home Assistant anders vrij weinig voor je kan betekenen. In sommige gevallen, zoals bij Amazon bijvoorbeeld, is een Home Assistant bijna enkel een slimme manier van het bedrijf om de consument meer producten bij hen te laten kopen. Door alle elektrische apparaten van hun merk te programmeren met dezelfde software is alles aan te sturen met de Home Assistant. Omdat de consument het gevoel heeft dat een Home Assistent anders vrij overbodig is, koopt hij een nieuwe stofzuiger, een nieuwe lamp of een nieuw rookmeldersysteem bij Amazon, want de Home Assistant kan deze besturen. Door alles te programmeren met dezelfde software zorgt Amazon ervoor dat klanten zich aan hen binden. Niet alle Home Assistant systemen vereisen huishoudelijke apparatuur met dezelfde software. Google Home is bijvoorbeeld compatibel met allerlei andere slimme apparatuur van onder andere de merken Nest, Samsung en Phillips.

Amazon Alexa

Musthave of overbodig luxeproduct

Nu het een beetje duidelijk is wat een Home Assistant allemaal kan uitvoeren, rest ons nog één vraag: Is een Home Assistant een musthave of een overbodig luxe product? Voor mensen die verlamd zijn of moeite hebben met het uitvoeren van gewone dagelijkse handelingen als gevolg van een ziekte kan een Home Assistant een handige toevoeging zijn. De Home Assistant kan er in sommige gevallen voor zorgen dat mensen met een zware lichamelijke handicap toch zelfstandig kunnen wonen, omdat hij de dagelijkse taken van hen overneemt. Maar is een Home Assistant onmisbaar in een gewoon huishouden? Absoluut niet. Alle handelingen die de Home Assistant uitvoert, kunnen wij zelf ook uitvoeren, maar een leuke gadget is het wel.

Techniektips