online samenwerken

Geef online samenwerken een boost met deze tips

Online samenwerken met je collega’s is sinds de afgelopen twee jaar actueler dan ooit. Je hebt hier flink wat mogelijkheden voor, maar niet elke optie lijkt even makkelijk. Toch zetten wij vijf tips voor je op een rij om het samenwerken in een online werkplek zo makkelijk mogelijk te maken.

Tip 1: Samenwerken in één online omgeving

Als je fysiek samen bent met je collega’s, is het eenvoudig met elkaar dezelfde software te gebruiken. Online is dat wat lastiger, maar wel enorm belangrijk. Daarom is het verstandig om te kijken naar een online omgeving die voor iedereen dezelfde mogelijkheden biedt. De online werkplek van Detron is er zo eentje, die alle collega’s toegang geeft tot bestanden en programma’s via Office 365. Zo kan elke collega bestanden inzien, aanpassen en uploaden.

Tip 2: Beheren op afstand

Naast fijn samenwerken is ook efficiënt, optimaal en veilig samenwerken enorm belangrijk. Het feit dat bestanden, data en apps op allerlei plaatsen worden gebruikt, mag nooit ten koste gaan van de veiligheid hiervan. Daarom is het op afstand blijven beheren en monitoren van deze elementen erg belangrijk. Houd alle facetten dus altijd up-to-date, om zo risico’s te verkleinen.

Tip 3: Evalueer het samenwerken

Online samenwerken kan altijd efficiënter. Wie kan je nou beter verbeterpunten aandragen dan je collega’s die er dagelijks mee werken? Ga daarom met elkaar in gesprek over dingen die goed gaan of beter kunnen, om zo zeker te weten dat iedereen fijn werkt of fijn kan gaan werken.

Tip 4: Maak goede afspraken

Ook online samenwerken vergt de nodige duidelijkheid en structuur. Spreek bijvoorbeeld af wanneer iemand bereikbaar moet zijn, of wanneer iemand flexibel zijn tijd in kan zetten. Overleggen op vaste tijden inplannen kan hierbij ook helpen. Zorg in elk geval voor duidelijkheid en structuur in een online werkdag.

Tip 5: Hou het ook informeel

Het fijne aan offline werken is het informele contact met elkaar, bijvoorbeeld tijdens wandelingen of aan het koffiezetapparaat. Zorg ook online voor deze informele contacten, bijvoorbeeld door een wekelijkse rondvraag of een digitale borrel.

Online samenwerken wordt op deze manier net zo plezierig als offline samenwerken. Hierover kunnen sparren of volledig samenwerken met een partner zoals Detron maakt het online samenwerken nog makkelijker. Zo bezorg je elke collega, zowel offline als online, een fijne werkdag.

Techniektips