Natsysteem vloerverwarming

Alles over vloerverwarming

Vloerverwarming is bezig met een grote opmars. In steeds meer woningen wordt vloerverwarming aangelegd als hoofdverwarming. Het grootste voordeel van vloerverwarming is zonder twijfel het feit dat vloerverwarming de woning gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming wordt meestal aangelegd in nieuwbouwwoningen, maar ook in oudere woningen die grootschalig gerenoveerd worden wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van vloerverwarming.

Wat is vloerverwarming

Voordat we kunnen beginnen is het belangrijk om goed helder te hebben wat vloerverwarming is. Vloerverwarming is een soort verwarming die onder de vloer wordt aangelegd. Er zijn drie soorten vloerverwarming te onderscheiden:

 • Vloerverwarmingsmatten/droogsysteem vloerverwarming: Vloerverwarmingsmatten zijn speciale matten die zijn voorzien van bekabeling, waardoor ze rechtstreeks onder de vloer geplaatst kunnen worden. Omdat de afstand ten opzichte van de vloer kort is, wordt de warmte rechtstreeks aan de ruimte afgegeven, zodat er geen warmteverlies op kan treden. Wil je optimaal genieten van de vloerverwarmingsmatten? Dan is het aan te raden om de kruipruimte goed te isoleren, zodat ook aan de onderkant van de vloerverwarmingsmatten geen warmteverlies optreedt. Het nadeel van vloerverwarmingsmatten is het feit dat het iets minder energiezuinig is dan vloerverwarming met behulp van warm water. Het voordeel van vloerverwarmingsmatten is dat het sneller is opgewarmd, waardoor je niet lang hoeft te wachten op een beetje warmte. Dat maakt deze vorm van vloerverwarming uitermate geschikt voor hobbyruimtes, thuiskantoren en badkamers.
 • Natsysteem vloerverwarming op krimpnetten/staalmatten: Bij deze vorm van vloerverwarming worden de buizen en slangen in een laag cement geplaatst. Het is belangrijk dat er een wapening aanwezig om het krimpen en uitzetten van de verwarmingsbuizen te beheersen, zodat de kans op een breuk of lek zo klein mogelijk blijft.
 • Natsysteem vloerverwarming infrezen in een bestaande vloer: Vloerverwarming infrezen houdt in dat er sleuven in de vloer worden geslepen, waar de verwarmingsbuis vervolgens precies inpast. Dat betekent dat een bestaande vloer er niet eerst opengebroken moet worden, waardoor deze vorm van vloerverwarming een uitstekende oplossing is voor woningen die beschikken over een vloer die nog in goede staat is.

Natsysteem vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming

 • De woning wordt gelijkmatig verwarmd.
 • Radiatoren zijn niet de mooiste objecten van een woning. Vloerverwarming laten aanleggen maakt radiatoren overbodig, waardoor je niet langer tegen lelijke radiatoren aan hoeft te kijken, er opeens veel meer ruimte in huis is en er meer muren vrij zijn.
 • Andere vormen van verwarming, zoals een stoffige houtkachel, zijn niet meer essentieel in het opwarmen van de woning.
 • Vloerverwarming verhoogt de waarde van jouw woning.
 • Vloerverwarming verbruikt ongeveer 20% minder energie dan centrale verwarming, waardoor de energierekening aanzienlijk lager uit zal vallen.
 • Vloerverwarming kan gebruikt worden als airco, omdat het ook mogelijk is om er mee te koelen.
 • Je kunt op blote voeten door het huis lopen, zonder dat je koude voeten krijgt.
 • Er dwaalt minder stof rond in de woonruimtes, waardoor vloerverwarming zorgt voor een gezondere woning.

Andere vormen van verwarming zijn overbodig

De nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming kent weinig tot geen nadelen. In sommige gevallen kunnen de aanschafkosten hoger uitvallen dan verwacht, wat als een nadeel kan worden ervaren. Een ander nadeel is het feit dat vloerverwarming iets langer nodig heeft om een ruimte te verwarmen. Maar met het oog op de lagere energierekening en de vele voordelen van vloerverwarming zijn deze nadelen te verwaarlozen.

Een woning verkoelen met vloerverwarming

Het is mogelijk om een woning te verkoelen met behulp van vloerverwarming. Door de leidingen van de vloerverwarming tijdens warme zomerdagen te vullen met water van ongeveer 18 graden Celsius, kan de temperatuur in de woningen tot een aangenaam niveau dalen. Door een woning te verkoelen met vloerverwarming zijn airco’s en ventilatoren overbodig en kun jij ook op de warmste dagen van het jaar genieten van een aangename temperatuur. De brede inzetbaarheid en vele voordelen van vloerverwarming zorgen ervoor dat vloerverwarming onmisbaar is in elke woning.

Techniektips