Misschien ben je aan het overwegen om een warmtepomp in je woning te laten installeren. In dat geval is het goed om je te verdiepen in verschillende soorten warmtepompen en welke warmtepomp het beste rendement oplevert voor jouw woning. Een installateur kan je daar natuurlijk heel goed adviseren, maar dat neemt niet weg dat het goed is om zelf ook meer te weten te komen over warmtepompen. Te beginnen met de werking van de verschillende soorten warmtepompen. Lees verder voor meer informatie hierover.
De 4 soorten warmtepompen
Warmtepompen maken eigenlijk allemaal gebruik van hetzelfde principe: ze onttrekken energie uit een bepaalde bron en zetten deze energie vervolgens om in energie voor het verwarmen (of in sommige gevaleln koelen) van je woning en met een boiler ook voor het verwarmen van water. In de warmtepomp circuleert koudemiddel door de compressor, condensor, het expansieventiel en de verdamper. Voor de werking van de compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp is stroom nodig. Globaal genomen zijn er 4 soorten warmtepompen:
- Lucht/water warmtepomp
- Water/water warmtepomp
- Ventilatielucht/water warmtepomp
- Hybride warmtepomp
Hieronder bespreken we de werking per soort warmtepomp.
Lucht/water warmtepomp
Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit heeft als functie om warmte uit de buitenunit te onttrekken en geeft dit af aan de binnenunit. Voor het koelen wordt de werking omgedraaid en geeft de unit juist de warmte af aan de buitenlucht om de temperatuur binnen te laten dalen. Eigenlijk hetzelfde effect als met een koelkast.
Water/water warmtepomp
Een water/water warmtepomp, ook wel geothermische warmtepomp genoemd, haalt zijn energie uit de bodem door middel van een open of gesloten bron en dit werkt zowel voor het koelen als het verwarmen van de woning. Er zijn ook zogeheten warmtepomppanelen die je op het dak kunt plaatsen en die als bron kunnen dienen voor de water/water warmtepomp.
Ventilatielucht/water warmtepomp
Appartementen of huizen die beschikken over een ventilatiesysteem kunnen ook kiezen voor een ventilatielucht/water warmtepomp. Hiervoor is geen buitenunit of bron nodig, want de energie wordt uit de ventilatielucht en de condensatie van ventilatielucht onttrokken.
Hybride warmtepomp
Hybride warmtepompen zijn warmtepompen die kunnen samenwerken met de cv-ketel. Dit zijn vaak lucht/water warmtepompen. Het zou een tussenstap kunnen zijn naar volledig gasloos verwarmen als je cv-ketel bijvoorbeeld nog goed is. Maar dan is het wel belangrijk dat de hybride warmtepomp geschikt is om in de toekomst je woning all-electric te verwarmen. Zo heeft het merk NIBE hybride warmtepompen geïntroduceerd die heel makkelijk omgezet kunnen worden van hybride naar all-electric. Daar is slechts een kleine uitbreiding en een boiler voor nodig.
Subsidie per soort warmtepomp
De overheid heeft momenteel nog de mogelijkheid aangeboden om subsidie terug te krijgen na het instellereren van een warmtepomp. Wat je exact terugkrijgt aan subsidie voor de warmtepomp is terug te vinden op de ‘meldcodelijst warmtepompen’. Zoek de warmtepomp op en het indicatieve subsidiebedrag staat aangegeven.
Zo weet je meer over de werking van verschillende soorten warmtepompen. Lees meer artikelen over installatietechniek, zoals het artikel met meer informatie over vloerverwarming, die optimaal werkt in samenwerking met een warmtepomp.