Hoe wordt de terugverdientijd van zonnepanelen berekend?

Zonnepanelen kunnen je veel opleveren. Je moet daar dan natuurlijk wel eerst in investeren. Het is dan belangrijk om te weten wat de terugverdientijd is. Dat wordt gemiddeld gesteld op 7 jaar. De vraag is natuurlijk hoe je de zonnepanelen kosten tegen de opbrengsten moet afwegen om te weten wat je eraan kunt verdienen. Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Het is dus goed om daar eens dieper op in te gaan. Op deze plek vind je wat je moet weten op dit vlak.

Wat zijn de kosten voor zonnepanelen?

Het begint natuurlijk allemaal bij de kosten. Je moet precies bijhouden wat je kwijt bent voor de aankoop van je zonnepanelen. Daarbij moet je ook kijken naar wat het kost om ze te installeren. Deze totaalprijs vormt de basis van je berekening. Dit is immers het bedrag wat je moet gaan terugverdienen doordat je energie gaat opwekken met de panelen. Let wel op, want een lagere prijs betekent niet direct ook een kortere terugverdientijd. Dit hangt van zoveel zaken af. Neem dus wel alles erin mee wat van belang is. 

Welke prijs krijg je?

Natuurlijk staan de kosten wel tegenover de opbrengsten. Het is dus ook zaak om te kijken wat je ervoor terugkrijgt wanneer je energie opwekt en gaat terug leveren. De ene aanbieder geeft je meer dan de ander. Daar moet je dus wel goed naar kijken als je een keuze maakt. Neem daar overigens ook het aantal zonuren bij jou in de buurt in mee. Dat helpt je om te bepalen wat je precies nodig hebt om het allemaal rendabel te maken voor jezelf. Hoe meer zonuren er zijn, hoe beter dit natuurlijk ook wel voor jou is. Dat is wel van belang.

De zonnepanelen optimaal benutten

Ook is het zaak om de panelen optimaal te benutten. Dat doe je bijvoorbeeld door te kijken naar modellen van de beste kwaliteit. Ze moeten wel lekker lang meegaan. Kijk naar de levensduur als één van de belangrijkste factoren voor de terugverdientijd. Dit geldt niet alleen voor de panelen, maar ook voor de omvormer. Houd er ook rekening mee dat de panelen door de jaren heen minder goed worden. Het vermogen zal langzaam teruglopen. Daar moet je dus wel in je berekeningen op voorhand al rekening mee houden. Anders valt het tegen wanneer je na enkele jaren nog niet alles eruit hebt. Vraag daarom altijd een specialist in zonnepanelen voor advies op maat, zodat je precies weet wat de terugverdientijd van zonnepanelen in jouw situatie is!

Techniektips