Welke airco kiezen? Handige tips

Met het steeds warmer wordende klimaat in Nederland laten steeds meer mensen een airco installeren. Een airco zorgt ervoor dat je woning ’s zomers heerlijk koel blijft. Wist je dat sommige airco’s ook verwarmen? Zo heeft je woning constant een fijne temperatuur. Een ander voordeel is dat een airco de lucht zuivert en dus zorgt voor een goede luchtkwaliteit in huis. Er zijn veel verschillende soorten airco’s op de markt: weet jij niet welke je moet kiezen? In deze blog lees je meer over soorten airco’s en tips die je helpen bij je keuze.

Soorten airco’s

Wanneer je een airco wilt installeren, heb je keuze uit verschillende soorten. Wat de beste airco is voor jou, hangt af van je eigen wensen en je budget. Hieronder lees je meer over de soorten airco’s en de kosten.

  1. Mobiele airco

Zoals de naam al zegt is dit type airco mobiel: dit betekent dat je hem kunt verplaatsen naar de plek waar het op dat moment gewenst is. Een mobiele airco heeft wel één beperking: hij moet altijd naast een raam worden geplaatst zodat de afvoerslang naar buiten kan hangen. Een mobiele airco werkt ook minder efficiënt dan een vaste airco. Wel is een mobiele airco budget-proof: je scoort er al één vanaf €350,-!

  1. Split airco

Een split airco is een type vaste airco met zowel een binnen- als buitenunit. De split airco is een klein type waardoor het goed in het interieur past. Een split airco is stil omdat de motor zich aan de buitenkant van de woning bevindt. Dit type airco is geschikt voor het koelen of verwarmen van één verdieping en de gemiddelde prijzen liggen tussen de €1.250,- en €2.000,-.

  1. Multi split airco

Een multi split airco bestaat uit meerdere binnen- en een enkele buitenunit. Het voordeel hiervan is dat je dus meerdere verdiepingen kunt koelen of verwarmen. Hierdoor ben je dus wel wat duurder uit met de installatiekosten. Een multi split airco kost gemiddeld tussen de €2.100,- en €2.800,-. In sommige gevallen is het goedkoper om bijvoorbeeld twee split airco’s te laten plaatsen.

  1. Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit wordt ook wel een monoblock airco genoemd. Deze airco is iets groter dan een ander type airco. Wanneer de airco wordt geplaatst tegen de gevel, wordt er ook direct een ventilatierooster geplaatst om zo de lucht en het condens af te voeren. Een airco zonder buitenunit is iets goedkoper: de prijzen liggen tussen de €1.400,- en €2.200,-.

Airco kiezen: tips

Het kan nog best lastig zijn om een keuze voor een type airco te maken. Kijk daarom als eerste naar je eigen wensen en eisen. Wil je kunnen koelen en verwarmen? Welke ruimtes of verdiepingen wil je tegelijk kunnen koelen? Zodra je dit duidelijk hebt, wordt de keuze al een stuk eenvoudiger. Kijk hierbij ook naar je budget en de gewenste functies.

Let ook op het vermogen van de airco. Het is belangrijk om een airco met het juiste vermogen te kiezen. Hieronder vind je een handige tabel om hier een goede inschatting van te maken.

Oppervlakte ruimteInhoud ruimte (bij een hoogte van 2,70m)Benodigd vermogen (bij een redelijk geïsoleerde ruimte)
20 m²54 m³2.2 kW
40 m²108 m³4.3 kW
60 m²162 m³6.5 kW
80 m²216 m³8.6 kW

Je kunt ook altijd je laten adviseren door een airco installateur. De vakmannen beschikken over de juiste kennis en helpen je graag met het maken van de keuze!

Techniektips