Een zandstraalcabine gebruiken voor schuren van voorwerpen en gereedschappen

Op het moment dat je weinig tijd en energie wilt besteden aan het schuren van je voorwerpen dan is een zandstraalcabine de beste oplossing. Met een zandstraalcabine ontdoe je je voorwerp of gereedschap van verf, vuil, smeer, bramen of roest. Tevens zijn straalcabines geschikt om oppervlakken of voorwerpen op te schuren, dit kan zowel ruw als glad. Zandstraalcabines worden veel gebruikt in werkplaatsen, maar tevens door hobbyklussers. Of je nou oude meubels een nieuwe lik verf wilt geven of je wilt een auto, motor of boot restaureren? Geen probleem, een straalcabine kan hierbij goed van pas komen en is tegenwoordig een echte must have. Een zandstraalketel wordt veel gebruikt voor onderdelen van je auto zoals velgen en de motor, maar tevens voor hout en andere metalen.

Wat doet een straalcabine

Bij een zandstraalketel wordt zand, het straalmiddel, onder een hoge druk tegen een voorwerp gestraald. Hierdoor wordt de toplaag snel en eenvoudig verwijderd. Deze cabines zijn gemakkelijk bedienbaar en gaan erg lang mee. Het grote voordeel van een zandstraalcabine is dat deze in een afgesloten omgeving wordt gebruikt. Hierdoor heb je geen last van stofwolken of opspattend straalmiddel. Je kan van dichtbij je werk zien, iets wat niet mogelijk zou zijn in een open ruimte.

Wat heb je nog meer nodig behalve een zandstraalcabine

Je hebt naast een cabine ook nog staalzand nodig. Er zijn hier verschillende varianten van verkrijgbaar. Een voorbeeld van een variant die je eenmalig gebruikt is aluminium silicaat. Dit is een hoekige korrel die met name wordt gebruikt om metaal te ontroesten. Het wordt vaak toegepast bij mobiele zandstraalcabines. Daarnaast heb je nog herbruikbare varianten zoals ronde glasparels, deze zorgen voor een fijnere en gepolijste afwerking. Een andere herbruikbare variant is Normaalkorund, dit is een hoekige korrel die zorgt voor een iets grovere afwerking. Het wordt met name ingezet voor het ontlakken en ontroesten van metalen. Daarnaast heb je ook nog een compressor nodig.

Een straalcabine heeft namelijk een bepaalde werkdruk nodig om het straalzand te stralen. Tevens heb je nog accessoires nodig zoals een straalpistool met een nozzle. Er zijn verschillende maten straalcabines te koop, zoals een tafelmodel of een werktafel model. Ook is er een mobiele variant. Let erop dat je je straalketel niet te klein koopt, je zal namelijk al snel ontdekken dat het erg handig in gebruik is en al snel besluiten om meerdere voorwerpen te ontdoen van hun toplaag met je cabine.

Techniektips