Techniektips

Voordelen (en nadelen) van dynamische prijzen bij je energiecontract

In onze competitieve energiemarkt is het vinden van een gunstig evenwicht tussen het bevorderen van allerlei milieudoelstellingen op weg naar ‘net-zero’, en het behouden plus tevreden stellen van je eigen financiële behoeften belangrijker dan ooit geworden.

Veel energiebedrijven spelen hier handig op in door hun aanbod te diversifiëren en innovatieve oplossingen te introduceren. Oplossingen die speciaal afgestemd zijn op de individuele behoeften en situaties van klanten. Daardoor kunnen ze ook eenvoudig hun consumptiepatronen aanpassen. Eén van de innovaties die daarbij steeds meer terrein wint, is het concept van dynamische prijzen bij je energiecontract.

Wat is een dynamisch energiecontract precies?

Een dynamisch energiecontract is een vooruitstrevende benadering voor het beprijzen van alle energiediensten. Bij het concept van dynamische prijzen bij je energiecontract wordt de elektriciteitsprijs op een uurbasis berekend. Dit terwijl de gasprijzen veelal dagelijks aangepast worden. 

Dit betekent dat je als klant, afhankelijk van je energieverbruik, ieder uur of dag verschillende tarieven betaalt. Je kunt hier een dag van tevoren een prijs voorspelling voor ontvangen. Of je kunt jezelf ook voor real-time notificaties per e-mail of sms aanmelden.

De voordelen van dynamische prijzen bij je energiecontract

Het implementeren van dynamische energiecontracten biedt een groot aantal voordelen:

Het stimuleren van een slimme consumptie

Dynamische prijzen bij je energiecontract motiveren jou als klant om tijdens periodes van een hoge productie energie te gebruiken. Dus wanneer de prijzen lager zijn. Dit is vooral gunstig bij het gebruik van elektriciteit. Een elektrische auto laden met dynamisch energiecontract wordt zo bijvoorbeeld extra voordelig!

Het bevorderen van duurzaamheid

Door het energieverbruik te optimaliseren, als reactie op de dynamische prijzen, ondersteun je als gebruiker indirect de algehele duurzaamheid van het energieverbruik. Daardoor wordt de druk op waardevolle energiebronnen verminderd.

De netbalancering

Dynamische prijzen bij je energiecontract dragen bij aan de essentiële taak om het vraag en aanbod op het energienet in evenwicht te brengen. Het bereiken van een betere balans op het elektriciteitsnet is onder meer essentieel om de integratie van meer zonne- en wind energiebronnen mogelijk te maken.

De nadelen van dynamische prijzen bij je energiecontract

In 2018 werd er door de EU overeenstemming bereikt over een herziening van de regels voor de elektriciteitsmarkt van de EU. Het ging hier niet alleen om het verbeteren van de grensoverschrijdende elektriciteitshandel, maar ook om dynamische prijzen in te voeren.

Wat volgde was een compleet nieuwe EU-richtlijn, die elk EU-land dwingt om tegen 2025 dynamische prijzen in de nationale wetgeving te implementeren. Maar zoals altijd met innovatieve producten het geval is, zijn hier ook nadelen aan verbonden.

In de eerste plaats moet de consument bijzonder goed geïnformeerd zijn en moeten de dynamische tariefplannen klantvriendelijk ontworpen en gebruiksvriendelijk zijn. De blootstelling aan prijsvolatiliteit moet ook zeker transparant zijn. Zodat de consument zich snel aan mogelijk aanzienlijke prijsstijgingen kan aanpassen.

Ongunstige tarieven zal gebruikers afschrikken

De voordelen van dynamische prijzen bij je energiecontract kunnen bij ongunstige tarieven bovendien vlot verzwakken. Waardoor er meer prikkels ontstaan om gewoonweg op andere vormen van energie over te stappen. Zoals het gebruik van meer zonne-energie.

Automatisering zorgt voor een foutief dynamisch energiecontract gebruik

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat innovatie op het gebied van huishoudelijke technologie, en het gebruik van dynamische prijzen bij je energiecontract, het aantrekkelijker voor eindgebruikers maakt om slimme apparaten te gebruiken.

Want door allerlei energieprocessen te automatiseren, kunnen met dit soort smart home apparaten meer potentiële besparingen gerealiseerd worden. Veel eindgebruikers zullen zo veelal de moeite besparen om actief toezicht te houden en ook te reageren op de wijzigingen in energietarieven. Iets wat uiteindelijk nadelig is voor het gebruik van een dynamisch energiecontract is.

De conclusie

Het gebruik van dynamische prijzen bij je energiecontract bevordert de duurzaamheid van energie. Dit door de prijsstelling op de realtime dynamiek ervan af te stemmen. Om zo energiebesparing te bevorderen en de integratie van hernieuwbare hulpbronnen te vergemakkelijken.

Als je als consument dit progressieve prijsmodel volop omarmt en er daarna ook optimaal op anticipeert. Dan maakt dit zeker de weg vrij voor een schonere, veerkrachtiger energietoekomst. Dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle toekomstige generaties!