Wat te doen tegen verstoppingen?

Verstoppingen vormen een grote ergernis voor veel huishoudens. Niet alleen stroomt het water minder makkelijk weg richting de afvoer. Ook gaat een verstopping gepaard met een vervelende stank in veel gevallen. Het is niet voldoende om af en toe een raam open te zetten; de stank zal aanhouden. Voor het verhelpen van een verstopte afvoer heb je lang niet altijd direct de hulp van een loodgieter nodig. Zeker wanneer de verstopping zich in een beginnend stadium bevindt, is het mogelijk deze zelf te verhelpen. Belangrijk is dat je hier de juiste hulpmiddelen bij gebruikt. In dit artikel zetten we de opties voor je op een rijtje. Heb jij al eens zelf een verstopping verholpen?

Verstopping verhelpen met keukensoda

Vaak is een verstopte afvoer het gevolg van een ophoping van restafval in de centrale afvoer. Dat restafval kan gaan om vette etensresten, haren en bijvoorbeeld zeepresten. Middelen met een ontvettende werking zullen ertoe leiden dat het restafval loskomt van de wanden van de afvoerleiding. Een voorbeeld van een ontvettend middel is keukensoda. Je kunt dit bij vrijwel iedere supermarkt kopen. Strooi de soda in de afvoerleiding en laat het enkele minuten intrekken. Vervolgens giet je kokend water door de afvoer om het restafval af te voeren naar de centrale riolering.

Trekveer gebruiken om een verstopping op te lossen

Niet alleen het gebruik van keukensoda kan helpen om verstoppingen tegen te gaan. Ook een trekveer komt van pas. De trekveer bestel je online of koop je bij een bouwmarkt. Mogelijk hebben mensen in je omgeving een trekveer thuis. Dit hulpmiddel wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het trekken van kabels door de leidingen in huis. Duw de trekveer in de afvoerleiding en probeer deze enigszins op en neer te bewegen. Op deze manier kun je het opgehoopte afval in de afvoer lostrekken. Ook nu is het belangrijk om de afvoer goed door te spoelen om een nieuwe verstopping te voorkomen.

Afvoerverstopping verhelpen met een plopper

Een derde hulpmiddel dat je kunt gebruiken om een verstopping zelf op te lossen is een traditionele plopper. Een plopper zorgt voor een wisselende onder- en overdruk in de afvoerleiding. De combinatie hiervan maakt dat het afval in de afvoer losgetrokken wordt van de afvoerwand. Spoel de afvoer wederom goed door om het afval af te kunnen voeren naar de riolering onder de woning. Je kunt zo’n plopper online bestellen of bij de bouwmarkt kopen. Het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen wordt sterk afgeraden.

Loodgieter inschakelen als afvoer ontstoppen niet lukt

Mocht het met bovenstaande tips niet lukken om de afvoer zelf te ontstoppen, dan kan de hulp van een loodgieter wenselijk zijn. Een loodgieter heeft de hulpmiddelen om de afvoer professioneel te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid onder een hoge druk door te spuiten. Het opgehoopte restafval wordt zo al snel weggevoerd. Loodgieters zijn niet alleen tijdens kantoortijden werkzaam. Je kunt ook kiezen voor de hulp van een spoedloodgieter. Deze spoeddiensten zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor hulp bij verstoppingen. Ook lekkages kun je door zo’n spoedloodgieter laten verhelpen.

Techniektips