Aanhangwagen

Aanhangwagens: wat is het verschil tussen enkelas en dubbelas?

Je hebt waarschijnlijk al wel gemerkt dat bij het aanschaffen van een aanhangwagen, veel verschillende opties komen kijken. Je hebt dan ook de optie om een aanhanger met een enkelas en een dubbelas te nemen. Maar wat is nou het verschil? Lees dit artikel om er achter te komen. 

Het laadvermogen

Ten eerste is er eigenlijk geen verschil in het bruto laadvermogen tussen de twee. Maar dit hangt wel af van de assen en of het een geremde aanhanger is. Bij een enkelasser is het zo dat het netto laadvermogen bij een 750 kg aanhanger hoger is, aangezien de aanhanger lichter is. Bij een dubbelas aanhanger die ongeremd is, is het netto laadvermogen dus lager. Dit komt door het eigen gewicht. Bij de meeste dubbelassers die geremd zijn is het wel zo dat het bruto laadvermogen hoger ligt. Hier heb je wel echter een aanvullend rijbewijs voor nodig. 

Voordelen enkelasser

Maar er zijn natuurlijk ook voordelen aan een enkelasser. Ze zijn dan ook lichter in gewicht waardoor ze makkelijker gemanoeuvreerd kunnen worden. De afmeting is ook meestal kleiner waardoor het stallen gemakkelijker gaat. Daarnaast zijn de ook vaak een stuk goedkoper. 

Voordelen dubbelasser

De voordelen van een dubbelasser zijn dat ze stabieler zijn wanneer je ze direct loskoppelt. Je kunt de aanhanger dan eenvoudig ergen neerzetten. Verder is de aanhanger ook stabieler wanneer je het trek achter een voertuig en kan er dus een hoger laadvermogen in. In de bouw wordt er vaak gekozen voor een dubbelas aanhangwagen, omdat er zwaardere materialen mee vervoerd kunnen worden. Daarnaast is diefstal ook een stuk minder aantrekkelijk omdat alle geremde aanhangers een kenteken moeten hebben. 

Geremde of ongeremde dubbelasser of enkelasser? 

Voordat je hierin een keuze gaat maken is het belangrijk om te bedenken waarvoor je de aanhangwagen gaat gebruiken. Wil je het liefst een zo licht mogelijke aanhanger omdat je veel inhoud nodig hebt of maakt dat niet uit? Veel mensen kiezen voor de ongeremde dubbelasser omdat je geen kenteken of extra rijbewijs nodig hebt maar je mag het dan niet overladen. Als je voor een geremde aanhanger gaat, dan moet je wel een rijbewijs BE hebben maar dan kun je wel wat extra inhoud meenemen. 

Techniektips