Een auto importeren, hoe interessant is het echt?

Denk je aan het kopen van een nieuwe auto? Dan zal je daar uiteraard enkele keuzes voor moeten maken. In eerste instantie zal je moeten beslissen of je kiest voor een Nederlandse auto of je een voertuig gaat importeren uit het buitenland. Steeds meer mensen kiezen bewust voor deze tweede optie. Deze keuze wordt in het merendeel van de gevallen vooral gemaakt vanuit financiële overwegingen. De aankoopprijs van een auto ligt in het buitenland dan ook doorgaans een behoorlijk stuk lager in vergelijking met de prijzen die in Nederland gelden. Zou jij ook graag willen achterhalen hoe interessant het nu precies in de praktijk is om een auto te importeren uit het buitenland? Dan kan de informatie op deze pagina je daarbij helpen. 

Geniet van een prijsvoordeel bij import autos 

Voor menig aantal mensen is de belangrijkste drijfveer achter het importeren van een auto terug te vinden in het feit dat ze op deze manier kunnen rekenen op een lagere aankoopprijs. Auto’s die uit het buitenland worden gehaald hebben niet alleen een lager prijskaartje dan in Nederland het geval zou zijn, daarnaast kan je ook nog eens extra besparen door slim om te gaan met de belasting en met de BPM. Veel mensen vrezen dat er na afloop van de import niet zoveel meer over zal blijven van het ontvangen financiële voordeel, maar dat is dus helemaal niet juist. Import autos zijn dan ook doorgaans financieel zeker interessant.

Het merendeel van de auto’s die worden geïmporteerd in Nederland zijn afkomstig uit landen als België en Duitsland. Ook auto’s die afkomstig zijn uit de rest van Europa of zelfs uit Amerika kunnen de moeite waard zijn om te overwegen. Door een beroep te doen op een gespecialiseerde importeur zorg je er in de praktijk voor dat met absolute zekerheid alle potentiële voordelen van het importeren van een auto kunnen worden benut.

Wat gebeurt er met de BTW bij een auto importeren?

Eén van de financiële of fiscale zaken waar je bij een auto importeren altijd aandacht aan moet besteden heeft betrekking tot de BTW die is verschuldigd. Voor de BTW geldt dat deze nooit dient te worden betaald op het ogenblik dat je een gebruikt voertuig importeert uit één van de andere landen in Europa. Voorwaarde hiervoor is uiteraard wel dat de BTW in het land van herkomst werd voldaan. Indien je de keuze maakt om een auto uit Duitsland te importeren kan je alleen hierdoor al rekenen op een financieel voordeel van ongeveer 2 procent. Kies je er voor om een auto te kopen uit het buitenland die jonger is dan 6 maanden of die minder dan 6000 kilometer op de teller heeft staan? Dan zal je wel Nederlandse BTW moeten betalen. 

Wat met het afschrijven van de BPM? 

Door verstandig om te springen met de regels die betrekking hebben tot het berekenen van de BPM is het mogelijk om hier een forse besparing mee te realiseren. Dit geldt niet in het minst voor jonge voertuigen. Je moet er wel rekening mee houden dat je slechts één keer over de mogelijkheid beschikt om een BPM aangifte te doen. Het is dan ook ongelofelijk belangrijk om dit goed aan te pakken. Het is op deze manier zeker mogelijk om een aardige besparing te realiseren, maar wanneer je het fout doet kan je ook geconfronteerd worden met een naheffing of zelfs met een boete. Zorg er dus voor dat je bij jouw BPM aangifte kan rekenen op het maximale voordeel, maar dan wel zonder dat je daarmee de geldende regels overtreedt. Ook hier kan een specialist in auto’s importeren jou bij helpen.

Techniektips