Waarom gebruik maken van een db killer voor je motor?

Bijzonder veel mensen houden ervan om met een motorfiets te rijden. Hoe geweldig fijn dit ook mag zijn, het spreekt voor zich dat motorfietsen in de praktijk vaak zeer veel geluid produceren. Dat geluid kan een doorn in het oog zijn van bijvoorbeeld de buren of andere mensen die in een omgeving wonen waar je vaak doorheen rijdt. Omdat heel wat motorrijders het een beetje zat zijn om aangesproken te worden op het geluid dat hun motorfiets produceert wordt er steeds vaker voor gekozen om gebruik te maken van een zogenaamde db killer. Door gebruik te maken van een dergelijk opzetstuk die aan het uiteinde van de einddemper wordt gemonteerd is het in de praktijk perfect mogelijk om het geluidsniveau van je motorfiets aanzienlijk te verlagen. Wil je hier ook graag meer over ontdekken? Dan kan de informatie op deze pagina al jouw vragen over db killers op efficiënte wijze beantwoorden.

Wat doet een db killer dan precies in de praktijk? 

De reden waarom mensen er dus voor kiezen om een db killer te kopen heeft vooral betrekking tot het feit dat je op die manier het scherpe randje van het geluid af kunt halen. Dit betekent meteen ook dat gebruikmaken van zo’n opzetstuk die aan het uiteinde van de einddemper wordt geplaatst niet altijd een even groot verschil zal uitmaken. In het merendeel van de gevallen slaagt ze er echter wel in om van een onprettig geluid een acceptabel geluid te maken. 

Wettelijke verplichting 

Er wordt in de praktijk nog wel eens gezegd dat het vooral een zogenaamde caferacer is die er voor kiest om een db killer op zijn of haar motor te laten installeren. Dat is echter helemaal niet juist, in tegendeel. In de praktijk is het zo dat gebruikmaken van zo’n geluid onderdrukkend opzetstuk zelfs wettelijk is verplicht. Wanneer je gaat rijden zonder db killer is het dan ook mogelijk om geconfronteerd te worden met een bepaalde boete. Dit overigens zonder dat de politie daarvoor verplicht is om een db-meting uit te voeren. In de praktijk wordt er dan ook eigenlijk vanuit gegaan dat een uitlaat die niet is uitgerust met een db killer automatisch teveel geluid produceert. 

Alle voor- en nadelen van een db killer op een rijtje 

In theorie is het dus verplicht om bij het gebruik van een motor of een motorfiets een db killer te voorzien. Op het ogenblik dat je dit gaat doen zal je kunnen rekenen op een aantal interessante voordelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

1.    Er zal sprake zijn van aanzienlijk minder overlast voor de buren; 

2.    Door gebruik te maken van een db killer is het mogelijk om boetes te voorkomen;

3.    Het geluid wordt aangenamer wanneer je lange(re) afstanden gaat afleggen. 

Naast de hierboven aangegeven voordelen zal je ook geconfronteerd worden met bepaalde nadelen. Voor echte motorliefhebbers geldt bijvoorbeeld vooral dat zij het jammer vinden dat het authentieke geluid van hun motor komt te verdwijnen. Dat is inderdaad een niet onbelangrijk nadeel om rekening mee te houden. Kan jij daar mee leven? Dan hoeft niets je echter tegen te houden om een db killer op je motor te laten plaatsen, in tegendeel.

Techniektips